Project Panquin van start

Toen het Belgische leger in 2014 de laatste manschappen uit de kazerne Panquin weghaalde, besloot de gemeente Tervuren om deze kans heel snel te grijpen. Vandaag werd het finale en langverwachte project voorgesteld.

De unieke historische site van 4ha, strategisch gelegen tussen het centrum en het Warandepark, geeft zicht op de prachtige vijvers. De gebouwen dienden als stalling en woning voor het personeel van het verdwenen hertogelijk kasteel dat in 1749-1750 door Karel van Lorreinen gebouwd werd.

Wedstrijd uitgeschreven

Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor de ontwikkeling van de hele site. Na de selectie van projectontwikkelaar Ion volgden nog lange onderhandelingen met onder meer de bevoegde agentschappen (Onroerend Erfgoed, Agentschap Natuur en Bos, Ruimte Vlaanderen), maar vandaag mag het resultaat gezien worden.

Een site voor alle Tervurenaars

De site is lange tijd in handen geweest van Defensie. Al die tijd was de site ontoegankelijk voor de inwoners van Tervuren. Eén van de principes van bij het begin was om maximaal in te zetten op doorwaadbaarheid. Vanuit het centrum zal je naar het park kunnen wandelen tussen het Hoefijzer door of via de nieuwe groene verbinding van de Voer met het Park.

Meerwaarde voor de gemeente

Behalve de financiële meevaller voor de gemeente, ligt de meerwaarde in de nieuwe publieke ruimtes die worden gecreëerd en het feit dat de gemeente eigenaar wordt van de volledig gerestaureerde historische gebouwen. Een deel daarvan wordt verhuurd aan een toekomstige hoteluitbater. Een ander deel blijft in bezit van de gemeente.

Extra toeristische trekpleister

Een viersterrenhotel van 100 kamers met de nodige faciliteiten voor zowel conferenties als verblijfstoerisme zal ons toelaten de vele troeven van Tervuren nog beter uit te spelen. Daarnaast omvat het project een (hotel)restaurant, brasserie en het gloednieuwe ‘Mensa’ project van Jeroen De Pauw. Het zal de aantrekkingskracht van Tervuren alleen nog maar verhogen, wat zeker ook onze lokale handelaars ten goede komt.

Betaalbaar wonen voor jonge Tervurenaars

Ook schepen Mark Van Roy, onder meer bevoegd voor onroerend erfgoed, wonen en mobiliteit, is enthousiast: “We realiseren een 100-tal appartementen, die met voorrang worden toegewezen aan mensen die een band met Tervuren hebben. Bijna de helft daarvan wordt in het segment ‘betaalbaar wonen’ aangeboden, waardoor we ook vooral jongere Tervurenaars de kans geven om in hun eigen gemeente te blijven wonen”, aldus de schepen. “We behouden ook de gratis randparking van een 80-tal plaatsen, als sluitstuk op ons parkeerbeleid in Tervuren centrum,” aldus nog Mark Van Roy. 

Start restauratie na akkoord gemeenteraad

Op 27 maart wordt het projectvoorstel en samenwerkingsakkoord tussen de gemeente en ontwikkelaar Ion voorgelegd aan de gemeenteraad voor een finale goedkeuring. Daarna kan de promotor alle bouwvergunningen aanvragen en als eerste beginnen met de restauratie van het historische gedeelte. De doorlooptijd voor de realisatie van het hele project zal tussen de drie en vier jaren in beslag nemen.